Gönderen Konu: Uzaktan Algılama (NetCAD Yardımıyla)  (Okunma sayısı 2546 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ihsanbjk

• Liked: 1
  • İtibar: +223/-0
Uzaktan Algılama (NetCAD Yardımıyla)
« : 06 AÄŸustos 2009, 16:18:19 »
Sahip olmanız gereken programlar; google earth, netcad (NetRS) modüllü.
-   google earth’ de çektiÄŸiniz uydu fotoÄŸrafını (bakış irtifasını 1.8-2.0 km arasında seçerek) kaydetiyorsunuz( dosya-kaydet-görüntüyü kaydet).
-   Netcad ‘de raster-register(afin) seçiliyor. Açılan pencereden: dosya-raster yükleyi tıklatıp burada açılan pencereden çektiÄŸiniz fotoÄŸrafı seçip aç komutunu tıklıyorsunuz. Çıkan fotoda en az 4 nokta iÅŸaretleyip sayısal hale getiriyorsunuz. Bu iÅŸlemin birebir ölçekte sayısal olması gerekmiyor. Rast gele yer seçip netcadin koordinat vermesini kabul edin yeter. Bunun içinde  raster afin penceresinin sol alt tarafındaki seçeneklerden XYZ nokta ekle / sil tıklayın. Dönüşüm koordinatları diye bir pencere açılacaktır, tamam’ ı tıklıyarak bu iÅŸlemi enaz 4 kere tekrarlayın. Dosya-raster sakla( projeksiyon parametreleri tamam diyorsunuz. İsim vererek kaydet tıklıyorsunuz. Raster saklandı netcad de görüntülemek istermisiniz diye sorduÄŸunda hayır’ ı tıklıyorsunuz. Evet derseniz program sizi epey bekletiyor.
-   Netcad de raster-raster yükle- rasterladığınız fotoyu seçip aç’ ı tıklıyorsunuz.seçtiÄŸiniz foto .dre uzantılı olacaktır. Rferans bitmapler penceresini tamam diyerek kapatın.
-   NetRS-filtre seçilecek. Açılan pencereden sol üst köşede bulunan raster komut satırının sonundaki üç noktalı sekme seçilir. Filtre uygula penceresi kapanır ekranda bir çizgi veya artı belirir; sol tuÅŸla ekranda görünen rasterlenmiÅŸ foto seçilir. Filtre penceresi otomatik tekrar açılır.filtre komut satırının saÄŸ yanındaki ok tıklanarak filtre seçenkleri açılır.Krom, mangan için; 11X11 yüksek geçiren seçilir. Ekrandaki fotonun; filtreli görüntüsü oluÅŸur. Tamam diyorsunuz. Orijinal raster deÄŸiÅŸtirilsin mi? Diye sorar; yeni raster iÅŸaretleyin.
-   NetRS de sınıflandır seçilir.açılan pencereden raster komut satırının sonundaki üç oklu komut tıklanır; pencere kapanır ve ekrandaki filtre edilmiÅŸ foto seçilir, raster seç penceresi açılır, buradan pencerenin sol tarafındaki dosya isimlerinden filtre edilmiÅŸ raster seçilir ve tamam tıklanır(doÄŸru dosyayı seçtiÄŸinizi saÄŸ taraftaki foto görüntüsünde kontrol ediniz). kapanan filtre penceresi otomatik tekrar açılır. Sol taraftaki yöntem komut satırından kontrolsüz seçilir.Tolerans:7,sınıf sayısı:3 iterasyon:3 ayarlanır.pencerenin sol alt köşesindeki sınıflandır tıklanır ve programın taraması yaptırılmış olur.sınıflandırma sonunda üst tarafta K.Renk-G.Renk Açıklamaların olduÄŸu renkler ve deÄŸerler çıkar. Yöntem komut satırından spektral açı seçilir. Renklerin çıktığı boÅŸlukta saÄŸ tuÅŸ tıklanarak sınıf ekle seçilir. Genellikle kırmızı renk çıkar. Bu satırın üstünde yine saÄŸ tıklanarak kriter renk seç-raster seçilir. Renk seç penceresi açılır ve ekranda filtrelenmiÅŸ foto ve bir artı çıkar. Buradan isterseniz daha önce belirlediÄŸiniz maden renk kodlarını renk seç penceresinden girerek tamam diyebilirsiniz. EÄŸer bir madenin yansıma renginin ne olduÄŸunu bulmak istiyorsanız; ekrana çıkan artı ok vasıtasıyla madenin olduÄŸunu düşündüğünüz ÅŸeklin üzerinde sol tıklayarak maden ÅŸeklinin bütününde bunu yapınız. Ortalama renk kodu üretebilirsiniz. Yalnız maden renk kodu üreteceÄŸinizde resmin çok yakından çekilmiÅŸ fotosu olmasına dikkat ediniz. Renk kodlarını girme iÅŸleminden sonra resim üzerinde saÄŸ tuÅŸ tıklanarak renk seçme iÅŸlemi sona erdirilir. Tamam tıklanır ve sınıflandırma pencerinin sol alt köşesindeki sınıflandır seçilir. Sizin belirtiÄŸiniz renk kodunu tarıyarak foto üzerindeki bu renklere ait olan yerleri G.Renk de belirtilen renkte boyar.çıkan fotoyu iyi okumak gereklidir. AÄŸaç ve kaya gölgeleri, otlar dikkate alınmalı. Arazide gezilecek yerler bu ÅŸekilde belirlenir.
-   Krom renk kodu: %40-42 tenörlü 164 161 184 tür. buradan; 184 rakamının altında deÄŸerler girilirse(170 e kadar) tenör düşer, yüksek deÄŸerler girilirse de(210 na kadar) tenör yükselir.
-   
-   
-   Mangan renk kodu:193 150 108-115
-                                  189 167 167-175-185
-                                  66 21 15
-   
-   Demir renk kodu: tenör; 50-54 arası 176 131 98
-                                           54-58 arası 114 57 96
-                                           60 üzeri      121 64 92
-                                                              130 64 92
-   Bakır içinde 3x3 diagonal filtre seçilecek.bu maden için elimde net deÄŸerler yok. İçeriÄŸine göre renk farklılıkları oluyor. İçerik derken; çinko varsa(Karadeniz bölgesindeki yataklar) renk kodu: 212 213 217-227
-                                                          216 219 223
-                                                          241 245 246
-                                                          242 247 252; daha çok bulunan oksitli ve mostrası malahit olan bakır madeninin renk kodunu bulamadım. Bu renk kodlarını neye göre bulduÄŸuma gelince; yerini ve tenörünü bildiÄŸiniz madenin arazideki uydu fotoÄŸrafını bulacaksınız. Krom için kendi ÅŸantiyemi seçtim, demir için DivriÄŸi çevresini, mangan için arazide gezdiÄŸimiz ve stok olarak bıraktıkları mangan fotolarından çıkarttım.

Alıntıdır : Kamil Kurt'a TEŞEKKÜRLER...
« Son Düzenleme: 17 Åžubat 2010, 21:32:31 Gönderen: ihsanbjk »
Cumhuriyet Maden

Çevrimdışı ozguryolcu

• FM Yönetici
  • *
  • Liked: 83
  • İtibar: +16831/-1
    • MADENCİLİK FORUM SİTESİ
Ynt: Uzaktan Algılama (NetCAD Yardımıyla)
« Yanıtla #1 : 06 AÄŸustos 2009, 16:19:52 »
Eline saglik kardes guzel paylaşim için ;)

Çevrimdışı kamil33

• Liked: 0
  • İtibar: +101/-0
« Yanıtla #2 : 17 Åžubat 2010, 21:21:41 »
Bu bilgileri benden aldığını niye söylemiyorsun. adım kamil kurt. neden kendin yapmışsın gibi davranıyorsun. ayıp deÄŸilmi. bilgi paylaÅŸtıkça güzeldir ama intial yanlıştır. bu bilgileri kendim yaptım diye yalan söyleme.  madem moderatörsün bu sayfayı kaldır.

Çevrimdışı ihsanbjk

• Liked: 1
  • İtibar: +223/-0
« Yanıtla #3 : 17 Åžubat 2010, 21:35:58 »
isminizi bilmediğim için kaynak belirtemedim kusura bakmayın ama ortada yalan söylemek falan gibi bi durum yok.. kendim yaptım diye bir iddaamda yok sadece daha çok meslektaşımızın faydalanması için paylaştım, hiç bu şekilde kaprislerim yoktur dahada kaldırılmasını istiyorsanız kaldırayım hemen.
Cumhuriyet Maden

Çevrimdışı alper7490

• FM Yönetici
  • *
  • Liked: 14
  • İtibar: +2325/-0
  • http://www.kocyigit.gen.tr
    • Madencilik Haber Sitesi
« Yanıtla #4 : 17 Åžubat 2010, 23:48:07 »
Bu bilgileri benden aldığını niye söylemiyorsun. adım kamil kurt. neden kendin yapmışsın gibi davranıyorsun. ayıp deÄŸilmi. bilgi paylaÅŸtıkça güzeldir ama intial yanlıştır. bu bilgileri kendim yaptım diye yalan söyleme.  madem moderatörsün bu sayfayı kaldır.

kamil bey böyle tepki vermeniz çok anlamsız arkadaşımıza rica etmeniz yeterli amaç arkadaşlara yardımcı olmak emek hırsızlığı yapmak değil
Aydınlık bir GELECEK için karanlığı kazıyoruz

MADENCİLİK HABER SİTESİ

Tags: